Bizim Tarihsel Abhaz(.. Abaza(Aşuva ,Apsua,Aşkaruva )..) ( baska ayrimciliga girmek istiyebilecekler icinde Abazin diyede ekliyelim) dini ritüellerimizden biri,
*
" ATSUNIHUA "
Eski çağlarda, yaz gündönümü zamanında ortaya çıkan perilere, elflere ve diğer doğaüstü varlıklara tüm halklar inanırdı. Tabiatın canlandığı, doğanın uyandığı, gecenin gündüzle eşitlendiği yılın bu dönemine Abazalar “Atsunıhua” diyorlar ve her yıl 21 Haziran’da özellikle kırsal kesimde çeşitli etkinlilerle kutluyorlar.
Abhazya’da antik çağlardan beri yapılan kutlamalar bir çeşit, Tanrı’dan nimetlerini bereketlendirmesi, mısır tarlalarında iyi hasat dileklerini sunma seremonisi şeklinde gerçeklestiriliyor.
Bu kutlamalarda köyde geleneksel tören mekanı olarak açık gökyüzü altında bir alan seçilip. Köylüler tüm aileleriyle burada biraraya gelerek hazırlıklarını yaparkar abısta ve et kazanları kurulur ve hayvanlar kesilir...Bu kutsal " ATSUNIHUA " törenide Gudauta sehrinin Achandara köyünde su sekilde gerceklesmisti..Törenin başında en yaşlı en saygın köylülerden biri olan
Çodia Gumba, kurban edilen boğanın kalbini ve karaciğerini bir ağaç dalına geçirerek sol eline, şarap dolu bardağını sağ eline aldı, yüzü güneşe dönük halde Tanrı’ya dua etti. Şaraptan bir yudum aldı, hayvanın karaciğer ve kalbinden birer parça tattı. Bu şekilde yapılırsa duanın gerçekleşeceğine inanılıyor ve aynı şeyleri oradakiler de yaptı.
Kutlama festival yemeğiyle devam etti. Yemek ulusal yemekler olarak abısta, çeşitli etler, açhash, akhartsy, sıdzbal, akhudt, salatalar ve diğer geleneksel tatlılardan oluşuyordu. Bu günde ve tören boyunca Tanrı’yı kızdıracak kötü söz, küfür, kavga ve tartışmalardan uzak durmaya dikkat edildi.
Abhazya Ekolojik Bilimler Akademisi Müdürü Roman Dbar, bu günün Abhazya’da nasıl kutlandığıyla ilgili, “Atsunıhua belli bir güne bağlı olmamakla birlikte, bugünden bir hafta öncesini ve bir hafta sonrasını kapsayan bir dönemdir, biz bunu sembolik olarak 21 Haziran’da kutluyoruz. Buna aslında, yaz gündönümüne rastlatılmış, bazılarının hasat festivali olarak bildikleri bir köylü bayramı da diyebiliriz” diyor.
Achandara’da köylüler gecen gecen Atsunıhua’nın dolunay ile çakışmasının enteresan olduğuna dikkat çekerken, Roman Dbar da bunu destekleyen sözlerle, “Bu olay oldukça nadir görülüyor. Gökbilimcilere göre en son 1967 yılında gözlemlendi ve bundan sonrakinin 2060 yılından önce olmayacağı söyleniyor” demisti
Kaynak:Sputnik Абхазия ( Sputnik Abkhazia )
Photos by Sputnik Абхазия
Ceviri : Altinpost
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*