*
*
İzmir’in Meşhur Lezzeti Tire Köfte
Malzemeler Köftesi için :
1 kilo 200 gram az yağlı, dana kıyma (ön kol ile döş arasındaki boşluktan, 2 kez çekilmiş kıyma olmalı)
2 doluca tatlı kaşığı tuz
Diğer malzemeler :
3 dolu yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı sıvı yağ
5 adet irice boy domates
13 adet yeşil biber
1 silme çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
Yarım çay kaşığı pul biber
Yarım çay bardağı kaynar su, (gerekirse çoğaltılabilir)
Tatlı yoğurt ve pide ekmek
Hazırlanışı :
•Kıymanın içine tuz eklenir ve 10 dakika boyunca macun kıvamına gelene dek iyice yoğurulur.
•Üzeri streçlenir ve buzdolabında 3 saat dinlendirilir.
•Sonra domateslerin kabukları soyulur küçücük küpler halinde doğranır.
•Tüm malzeme hazırda beklerken, süresi dolmuş kıymadan 18 eşit top yapılır.
•Her bir top elde sıkılır ve biraz uzatılarak uzunca tombul yuvarlanır.
•Ardına uzunca boy çöp şiş tam ortadan ete batırılır. El suya batırılarak sıkma işlemi başlar.
•Tüm şişe eti yayarak ince uzun form verilir ve tezgahta iki elle ileri geri yuvarlanarak bitirilir.
•Köfteler önce ızgarada en yüksek ateşte mühürlenerek her yeri cız bız pişirilir ve tabağa alınır.
•Sonra, geniş bir tava içine 2 dolu yemek kaşığı tereyağı eritilir.
•Köfteler şişten çıkarılıp, tavaya eklenip heryeri yüksek ateşte güzelce pişirilir.
•Biberler de aynı tavada pişirilip çıkarılır.
•Sonra tavadaki yağ dökülür. İçine yeni 1 kaşık tereyağı ve sıvı yağ eklenip eritilir.
•Domates eklenir, baharatlar eklenir ve kapak örtülüp, yumuşacık olana dek pişirilir, kaşıkla ezilir.
•Sonra üzerine su ilave edilir tadına bakılır ve karıştırılır.
•İçine köfteler yerleştirilir. Sos içinde döne batıra 1-2 dakika daha pişirilir ve servise hazırdır.
•Domates püresi alta, üzerine köfte, yana yoğurt, eşliğinde ikram edilir.
*
İzmir’in Meşhur Lezzeti Tire Köfte
Malzemeler Köftesi için :
1 kilo 200 gram az yağlı, dana kıyma (ön kol ile döş arasındaki boşluktan, 2 kez çekilmiş kıyma olmalı)
2 doluca tatlı kaşığı tuz
Diğer malzemeler :
3 dolu yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı sıvı yağ
5 adet irice boy domates
13 adet yeşil biber
1 silme çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
Yarım çay kaşığı pul biber
Yarım çay bardağı kaynar su, (gerekirse çoğaltılabilir)
Tatlı yoğurt ve pide ekmek
Hazırlanışı :
•Kıymanın içine tuz eklenir ve 10 dakika boyunca macun kıvamına gelene dek iyice yoğurulur.
•Üzeri streçlenir ve buzdolabında 3 saat dinlendirilir.
•Sonra domateslerin kabukları soyulur küçücük küpler halinde doğranır.
•Tüm malzeme hazırda beklerken, süresi dolmuş kıymadan 18 eşit top yapılır.
•Her bir top elde sıkılır ve biraz uzatılarak uzunca tombul yuvarlanır.
•Ardına uzunca boy çöp şiş tam ortadan ete batırılır. El suya batırılarak sıkma işlemi başlar.
•Tüm şişe eti yayarak ince uzun form verilir ve tezgahta iki elle ileri geri yuvarlanarak bitirilir.
•Köfteler önce ızgarada en yüksek ateşte mühürlenerek her yeri cız bız pişirilir ve tabağa alınır.
•Sonra, geniş bir tava içine 2 dolu yemek kaşığı tereyağı eritilir.
•Köfteler şişten çıkarılıp, tavaya eklenip heryeri yüksek ateşte güzelce pişirilir.
•Biberler de aynı tavada pişirilip çıkarılır.
•Sonra tavadaki yağ dökülür. İçine yeni 1 kaşık tereyağı ve sıvı yağ eklenip eritilir.
•Domates eklenir, baharatlar eklenir ve kapak örtülüp, yumuşacık olana dek pişirilir, kaşıkla ezilir.
•Sonra üzerine su ilave edilir tadına bakılır ve karıştırılır.
•İçine köfteler yerleştirilir. Sos içinde döne batıra 1-2 dakika daha pişirilir ve servise hazırdır.
•Domates püresi alta, üzerine köfte, yana yoğurt, eşliğinde ikram edilir.