*
*
Ajika veya adjika ( Abhazca : аџьыка ,
Adı Abhazca аџьыка "tuz" kelimesinden türemiştir.
Ajika'nın Abhazca çeşidi, sıcak kırmızı biber , sarımsak , otlar ve kişniş , dereotu , mavi çemen gibi baharatların (yalnızca Alpler veya Kafkasya ) , tuz ve ceviz . Baharat karışımının daha gevşek bir versiyonuyla karıştırılmış küçük kırmızı kümelere benzeyen kuru bir ajika formu vardır.
Ev yapımı ajika, Kafkasya'daki ve Rusya'nın Krasnodar Bölgesi'ndeki birçok pazar tezgahında mevcuttur . Domatesler geleneksel ajikanın bir bileşeni değildir,
ancak ajika'nın farklı versiyonlarında kişilerin kendi tercihleri ve damak zevklerine ağız tatlarına göre , bazen bir bileşen olarak domates veya salça bulunur,
Acıka, kış için en popüler hazırlıklardan biridir. Bu baharatlı, yanan baharat eşsiz bir tada sahiptir ve birçok farklı yemekle iyi gittiği için herhangi bir tatilin mükemmel bir dekorasyonudur. Adzhika, güneylilerin favori baharatıdır. Ancak faydalı özellikleri ve harika tadı diğer halklar tarafından fark edilmedi. Hazırlıkta karmaşık olmayan, sağlığı iyileştirmeye ve vücudun genel durumunu iyileştirmeye yardımcı olur.
Ajika'nın yaygın çeşitleri, görünüm ve kıvamda İtalyan kırmızı pestosunu andırır . Genellikle kırmızı olmasına rağmen yeşil ajika olgunlaşmamış biberlerle de yapılır.
Acıka'yı harika bir tada sahip olabileceğiniz birçok basit numara var.
Acıka pişirmenin sırları ve püf noktaları
Kompozisyon mutlaka üç bileşen içerir: kırmızı biber, tuz, sarımsak. Sarımsak seçerken, yanma özelliklerine rehberlik etmelisiniz. Sarımsak mor tonuna dikkat edilmesi önerilir. Bu baharat için en iyi tuz, istenirse deniz tuzudur. İçinde zararlı katkı maddesi bulunmayan tuz almak gerekir.
Eklenen baharat miktarına göre Acıka'nın tadı değişebilir. Sıcak Acıka en iyi dereotu, kişniş, tuzlu ve fesleğen ile servis edilir. Safran ve defne yaprağı, mercanköşk harika. Aşıklar Acıka'yı mavi çemen ile kullanabilirler. Rus mutfağında, malzemelerin bileşimine domates veya elma ekleme geleneği kök salmıştır. Bu, şiddetini azaltmaya yardımcı olur.
Tüm baharat malzemeleri bir macuna iyice öğütülmelidir. Bir blender veya kıyma makinesi yardımcı olabilir. Bir harç kullanabilirsiniz. Biberleri temizlerken, tüm tohumları seçmek gerekir, aksi takdirde aşırı keskinlik, hazırlanan baharatın tadını hoş olmayan bir şekilde etkileyecektir.
Baharatlar eklenmeden önce bir tavada ısıtılırsa - çok çekici bir aroma elde edebilirsiniz. Baharatları soğuk bir tavaya koymak değil, ılık bir tavaya koymak, yavaş yavaş sıcaklık ekleyerek. Bu durumda, koku çok parlak ve ağız sulandıran olacaktır. Soğuyunca hemen kahve değirmeni veya havanla öğütün. Biber ve sarımsak ekleyin.
Yeterli viskozite yoksa ve makarnadan çok sosa benziyorsa, üzerine mavi çemen ekleyebilirsiniz. Aşırı nem görünümünü önlemek için biber eklenmeden önce 2 gün kurutulmalıdır. Pişmiş yemeği dikkatlice eklemek de gereklidir - bu, Acıka'nın ekşimesine ve içinde zararlı bakterilerin ortaya çıkmasına izin vermez.
Gerçek Abhaz adjika, kış tarifi
Bileşenler:
yaklaşık 30 kırmızı acı biber;
1.5 baş sarımsak;
1.5 yemek kaşığı kalın tuz
2 yemek kaşığı kurutulmuş baharatlı otlar
4 yemek kaşığı kişniş (tohumlar);
1 yemek kaşığı dereotu tohumları;
2 yemek kaşığı mavi çemen;
İşin başında, büyük parçalar halinde kesilmiş biber ve sarımsakları soymanız gerekir. Bileşenleri bir blender ile dikkatlice bir macun haline getirin. Kişniş tohumlarını ve zirayı kuru ve temiz bir tavada kalibre edin, yanmayı önlemek için sık sık karıştırın. Baharatların aroma özelliği göründüğünde ocaktan alın. Soğuduktan sonra çemen ve dereotu tohumlarını bir havan veya kahve değirmeni ile öğütün, tuz ekleyin ve tüm malzemeleri karıştırın.
İlk birkaç gün boyunca, Acıka'nın şiddeti açıkça ortaya çıkacak, ancak daha sonra biraz azalacaktır. Bitmiş yemek bir baharat olarak mükemmeldir.
Acıka gibi bir meze birçok ailede popülerdir, ancak her zaman bu adla orijinal Abhaz mezesini kastetmezler. Açıkça söylemek gerekirse, Adzhika Abhazian bir atıştırmalık bile değil, kırmızı biber, sarımsak, kişniş ve mavi çemen (suneli) temelinde oluşturulan baharatlı bir baharattır. Klasik Abhaz adjika tarifi, yukarıda listelenenler dışında herhangi bir malzeme kullanımını içermez. Tek şey, baharatın raf ömrünü uzatmak için, ona hala makul miktarda tuz eklenmesidir. Bununla birlikte, Abhazya'nın farklı bölgelerindeki ev kadınları, çoğunlukla kişniş, maydanoz ve dereotu olmak üzere Adzhika'ya birçok başka bitki koydu. Ceviz tarifleri de popülerdir. Ancak her durumda, baharat oldukça yoğun ve tereyağlı olacak, domatesleri yok - Rusya'da en sık hazırlanan ev Acıka'nın ana bileşenlerinden biri.
*
Pişirme özellikleri
Orijinal Abhaz adjika'nın tadı ve aromasına aşina olan gurmeler, bu baharatın Rusya'da hazırlanan domatesli tuzlu mezeden önemli ölçüde farklı olduğuna ve organoleptik niteliklerinin benzersiz olduğuna inanıyor. Bu nedenle geleneksel abhaz tarifleri için biraz Acıka yapmaya çalışmakta fayda var . Bu tür baharatlar muhtemelen sıklıkla kullanılacak ve beraberindeki yemekler iştah açacaktır.
Ancak, orijinal Abhaz baharatıyla aynı olan Acıka'yı pişirmek için birkaç kuralı bilmeniz gerekir:
*
Abhaz adjika'nın geleneksel malzemelerinden biri de mavi çemendir.
Bu baharatı alamadıysanız, şerbetçiotu-suneli baharatı ile değiştirilebilir.
Acıka pişirmek için otlar ve baharatlar sadece güvendiğiniz satıcılardan satın alın.
Kokularının ne kadar taze ve canlı olduğunu belirlemek için onları koklamaktan çekinmeyin.
Acıka pişirmeden hemen önce doğrayarak baharatları tohumlarda saklamaya çalışın. Bu durumda, daha fazla lezzet tutacaklar.
Biberlerdeki fazla nemi gidermek için biraz kurutulmaları gerekir.
Abhazya'da bunun için bir fırın kullanılır, çünkü biber ve daha sonra bu biberlerle yapılan Acıka benzersiz dumanlı tütsü kokusu alır.
Modern koşullarda, temiz havada biber ekerek güneş ışığından korumak daha iyidir. Aşırı bir durumda, pişirme işlemini hızlandırmak için biberler fırında kurutulabilir veya kuru bir tavada hafifçe kızartılabilir.
Biberin en çok yanan kısmı tohum ve bölmelerdir.
Biberden çıkarılıp çıkarılmayacağı sorusuna ayrı ayrı karar verilir.
Biber ve sarımsak işlenirken eller yanmaması için eldivenle korunmalıdır.
Geleneksel teknoloji, Acıka'yı oluşturan bileşenlerin bir taşla öğütülmesini içerir. Bu süreç zahmetlidir, ancak en kokulu ürünü elde etmenizi sağlar. Gerçekten de, baharatları öğütürken, Acıka'ya özel bir aroma veren uçucu yağlar öne çıkıyor. Modern koşullarda, birçok kişi malzemeleri öğütmek için bir blender veya kıyma makinesi kullanır. Bu seçenek kabul edilebilir, ancak bu tür Acıka teknolojisinin uygulanmasının bir sonucu olarak geleneksel Abhaz baharatından daha az lezzetlidir. Bu nedenle havan ve havaneli kullanmak daha iyidir. Ayrıca, Acıka'nın büyük miktarlarda yapılması geleneksel değildir.
Acıkaya ne kadar çok tuz koyarsanız o kadar iyi saklanır. Bununla birlikte, kuruyemişler biber veya sarımsaktan çok daha hızlı bozulduğundan, kuruyemişlerle pişirilen baharatlar bir aydan fazla istenmez.
Raf ömrünü artırmak için, Acıka kavanozlarda sterilize edilebilir ve üstüne bitkisel yağ konulabilir, bundan sonra her bir kavanozun hava geçirmez şekilde kapatılması gerekir.
Abhaz adjika'nın klasik tarifine dayanarak, baharatları tek tek ekleyerek veya çıkararak beğeninize göre baharat yapabilirsiniz.
*
Abhaz adjika'nın klasik tarifi
*
Abhaz biberi
sarımsak - 50 gr;
kişniş tohumları - 15 gr;
mavi çemen - tadımlık
iyotsuz kaba kalın tuz - 100 gr.
*
Pişirme metodu:
*
Biberleri yıkayın, kurutun ve fırın tepsisine birbirinden az mesafede yerleştirin.
Bir bez veya kağıtla örtün (gazete de kullanabilirsiniz), ılık, ancak havalandırılmış ve doğrudan güneş ışığından korunan bir yere koyun. Biberleri üç gün kurumaya bırakın. Bundan sonra, tekrar yıkayın ve iyice kurulayın.
Sarımsakların kabuklarını soyun. Her karanfil birkaç parçaya bölün.
Biberler, istenirse, onlardan tohumları çıkarın. Parçalara ayırın.
Tüm malzemeleri karıştırın ve küçük parçalar halinde bir havanda öğütün.
Tüm parçaları birbirine bağlayın.
Kavanozları sterilize edin ve baharatları hazır hale getirin.
Acıka'yı uzun süre saklamayı düşünmüyorsanız ve bir hafta boyunca yemeye hazırsanız, tuz miktarı önemli ölçüde azaltılabilir.
Gerçek Abhaz adjika'nın çok tuzlu olduğunu unutmayın. Diğer yemekleri hazırlamak için baharat olarak kullanırken bu dikkate alınmalıdır.
*
Cevizli Abjaz Acıka
*
acı biber - 0,5 kg;
yeşil kişniş - 0,2 kg;
maydanoz - 0,2 kg;
kişniş tohumları - 30 gr;
sarımsak - 100 gr;
ceviz - 100 gr;
tuz - 20 gr.
*
Pişirme metodu:
*
Somunları filmlerden soyun, yağsız kuru bir tavada birkaç dakika kızartın, havanda öğütün.
Biberleri yıkayın, bezle kurulayın ve minimum sıcaklıkta 2 saat fırında kurutun.
Yeşillikleri yıkayıp kurulayın.
Kişniş tohumlarını tuzla ezin.
Yeşillikleri, sarımsakları ve biberleri bir kıyma makinesinden üç kez çevirin.
İlk kez çevirdikten sonra kişniş tohumu ve ceviz ile karıştırın.
Baharatları sterilize edilmiş kavanozlara yerleştirin ve buzdolabına koyun.
Acıka'yı bir haftadan fazla fındıkla ve cevizli olarak saklamayı planlıyorsanız, baharattaki tuz miktarının 4-5 kat arttırılması gerekecektir.
*
Dolmalık biberli az acı- tatlı Acıka
*
yeşil baharatlı biber - 0,5 kg;
tatlı biber (yeşil) - 0,5 kg;
sarımsak - 1 kafa;
öğütülmüş kişniş - 20 gr;
suneli şerbetçiotu - 40 gr;
taze fesleğen - 0,4 kg;
taze maydanoz - 0,4 kg;
taze dereotu - 0,4 kg;
taze kişniş - 0,4 kg;
öğütülmüş safran - 30 gr;
su - 0,2 l;
tatmak için tuz.
*
Pişirme metodu:
*
Tohumları yıkayın ve soyun.
Safranı kaynar su ile demleyin, yarım saat bekletin.
Her iki biber türünü de ezme taşından veya kıyma makinesinden geçirin.
Sarımsak ve baharatlı otları da kurutulmamış taze otlar ise ile aynı şekildee iyice yıkayın.
Kalan baharatları safran infüzyonuna ekleyin, karıştırın.
Bu karışımı, malzemelerin geri kalanıyla birlikte bir kaba dökün, tadına tuz ekleyin (acıkayı uzun süre saklamayı planlıyorsanız, tuzdan pişman olmamak daha iyidir).
Bir blender ile karıştırın.
Bu tarife göre yapılan Acıka alışılmadık bir renge sahiptir, ancak tadı kesinlikle beğeneceksiniz.
Abhaz adjika - eşsiz bir baharat. Çok hoş kokulu olduğu ve hemen hemen her yemeği lezzetli hale getirebildiği ortaya çıktı. Bununla birlikte, bu baharatın yandığını, çocuklarda, yaşlılarda ve gastrointestinal sistem hastalıklarını keşfedenlerde kontrendike olduğunu hatırlamanız gerekir.
Her zaman kanıtlanmış tarifime göre pişirdim, Rusya'nın güneyinde dinlenirken, acı biberden baharatlı kişniş ve taptığım yeşil fesleğen ile gerçek Abhaz adjika'yı denedim.
Sochi bana Abhaz Acıka'yı doğru şekilde pişirmeyi öğretti.
Gerçek Acıka,baharatlı otlar ilave edilerek acı kırmızı biber, sarımsak ve tuz bazında hazırlanır. Genel olarak, her ailenin tarifi diğerlerinden farklıdır.
Bu gibi - bileşenler ve eylemlerin algoritması yaklaşık olarak aynıdır, ancak her birinin kendi ağız tadı ve hazırlama şekli vardır.
Abhaz adjika tarifine dahil değildir. Abhaz adjika için klasik bir tarif için, biber önce güneşte kurutulur ve ardından sarımsak ve baharatlarla öğütülür.
Adzhika Abhaz tarifi
Acıka için Malzemeler:
acı biber - 1 kg
sarımsak - 700-800 gr
kişniş - 1 demet
dereotu - 1 demet
maydanoz - 1 demet
yeşil fesleğen - 1 demet
tuz - 2 yemek kaşığı.
Abhaz klasiklerinden Acıka için tuz, sıradan ezme taşı kullanılır.
Taze fesleğen, kişniş ve diğer yeşilliklere ek olarak, kuru otlar - fesleğen, kişniş ve tohumları, şerbetçiotu-baharatı, dereotu tohumları ve diğerleri ekleyebilirsiniz.
Aynı zamanda, bu şekilde hazırlanmış Abhaz adjika'sının tadı tamamen farklı olacaktır.
Kokulu bitkilerin tohumlarını kullanmaya karar verirseniz, onları önce bir havanda öğütmek daha iyidir - böylece aromalarını daha da ortaya çıkarırlar.
Daha hafif bir tat için tatlı dolmalık biber ekleyebilirsiniz ama bu geleneksel Acıka tarifi olmayacak .
Ama bir varyasyon olarak, oldukça fazla!
Cildinizin yanmasını önlemek için mutlaka lastik eldiven kullanın!
Acıka Abhaz klasiği
Abhaz adjika'nın nasıl pişirileceğine dair ayrıntılı talimatlar.
Biberi yıkayıp kurulayın. Sapları kesin ve acı seviyorsanız tohumlarını çıkarmadan küçük parçalar halinde kesin.
Sarımsakları soyun.
Yeşilleri yıkayıp kurulayın.
Biber tohumlarıyla Acıka birlikte daha keskin ve biraz daha kalın çıkıyor. Tohumlar olmadan sos biraz daha az acı olur.
şerbetçiotu suneli bir baharat karışımıdır.
içeriğinde
çemen, kişniş ve fesleğen, defne yaprağı ve dereotu, nane ve kereviz, maydanoz ve mercanköşk. Kırmızı biber ve safran,bu baharatın kısaltılmış hal
*
Ajika veya adjika ( Abhazca : аџьыка ,
Adı Abhazca аџьыка "tuz" kelimesinden türemiştir.
Ajika'nın Abhazca çeşidi, sıcak kırmızı biber , sarımsak , otlar ve kişniş , dereotu , mavi çemen gibi baharatların (yalnızca Alpler veya Kafkasya ) , tuz ve ceviz . Baharat karışımının daha gevşek bir versiyonuyla karıştırılmış küçük kırmızı kümelere benzeyen kuru bir ajika formu vardır.
Ev yapımı ajika, Kafkasya'daki ve Rusya'nın Krasnodar Bölgesi'ndeki birçok pazar tezgahında mevcuttur . Domatesler geleneksel ajikanın bir bileşeni değildir,
ancak ajika'nın farklı versiyonlarında kişilerin kendi tercihleri ve damak zevklerine ağız tatlarına göre , bazen bir bileşen olarak domates veya salça bulunur,
Acıka, kış için en popüler hazırlıklardan biridir. Bu baharatlı, yanan baharat eşsiz bir tada sahiptir ve birçok farklı yemekle iyi gittiği için herhangi bir tatilin mükemmel bir dekorasyonudur. Adzhika, güneylilerin favori baharatıdır. Ancak faydalı özellikleri ve harika tadı diğer halklar tarafından fark edilmedi. Hazırlıkta karmaşık olmayan, sağlığı iyileştirmeye ve vücudun genel durumunu iyileştirmeye yardımcı olur.
Ajika'nın yaygın çeşitleri, görünüm ve kıvamda İtalyan kırmızı pestosunu andırır . Genellikle kırmızı olmasına rağmen yeşil ajika olgunlaşmamış biberlerle de yapılır.
Acıka'yı harika bir tada sahip olabileceğiniz birçok basit numara var.
Acıka pişirmenin sırları ve püf noktaları
Kompozisyon mutlaka üç bileşen içerir: kırmızı biber, tuz, sarımsak. Sarımsak seçerken, yanma özelliklerine rehberlik etmelisiniz. Sarımsak mor tonuna dikkat edilmesi önerilir. Bu baharat için en iyi tuz, istenirse deniz tuzudur. İçinde zararlı katkı maddesi bulunmayan tuz almak gerekir.
Eklenen baharat miktarına göre Acıka'nın tadı değişebilir. Sıcak Acıka en iyi dereotu, kişniş, tuzlu ve fesleğen ile servis edilir. Safran ve defne yaprağı, mercanköşk harika. Aşıklar Acıka'yı mavi çemen ile kullanabilirler. Rus mutfağında, malzemelerin bileşimine domates veya elma ekleme geleneği kök salmıştır. Bu, şiddetini azaltmaya yardımcı olur.
Tüm baharat malzemeleri bir macuna iyice öğütülmelidir. Bir blender veya kıyma makinesi yardımcı olabilir. Bir harç kullanabilirsiniz. Biberleri temizlerken, tüm tohumları seçmek gerekir, aksi takdirde aşırı keskinlik, hazırlanan baharatın tadını hoş olmayan bir şekilde etkileyecektir.
Baharatlar eklenmeden önce bir tavada ısıtılırsa - çok çekici bir aroma elde edebilirsiniz. Baharatları soğuk bir tavaya koymak değil, ılık bir tavaya koymak, yavaş yavaş sıcaklık ekleyerek. Bu durumda, koku çok parlak ve ağız sulandıran olacaktır. Soğuyunca hemen kahve değirmeni veya havanla öğütün. Biber ve sarımsak ekleyin.
Yeterli viskozite yoksa ve makarnadan çok sosa benziyorsa, üzerine mavi çemen ekleyebilirsiniz. Aşırı nem görünümünü önlemek için biber eklenmeden önce 2 gün kurutulmalıdır. Pişmiş yemeği dikkatlice eklemek de gereklidir - bu, Acıka'nın ekşimesine ve içinde zararlı bakterilerin ortaya çıkmasına izin vermez.
Gerçek Abhaz adjika, kış tarifi
Bileşenler:
yaklaşık 30 kırmızı acı biber;
1.5 baş sarımsak;
1.5 yemek kaşığı kalın tuz
2 yemek kaşığı kurutulmuş baharatlı otlar
4 yemek kaşığı kişniş (tohumlar);
1 yemek kaşığı dereotu tohumları;
2 yemek kaşığı mavi çemen;
İşin başında, büyük parçalar halinde kesilmiş biber ve sarımsakları soymanız gerekir. Bileşenleri bir blender ile dikkatlice bir macun haline getirin. Kişniş tohumlarını ve zirayı kuru ve temiz bir tavada kalibre edin, yanmayı önlemek için sık sık karıştırın. Baharatların aroma özelliği göründüğünde ocaktan alın. Soğuduktan sonra çemen ve dereotu tohumlarını bir havan veya kahve değirmeni ile öğütün, tuz ekleyin ve tüm malzemeleri karıştırın.
İlk birkaç gün boyunca, Acıka'nın şiddeti açıkça ortaya çıkacak, ancak daha sonra biraz azalacaktır. Bitmiş yemek bir baharat olarak mükemmeldir.
Acıka gibi bir meze birçok ailede popülerdir, ancak her zaman bu adla orijinal Abhaz mezesini kastetmezler. Açıkça söylemek gerekirse, Adzhika Abhazian bir atıştırmalık bile değil, kırmızı biber, sarımsak, kişniş ve mavi çemen (suneli) temelinde oluşturulan baharatlı bir baharattır. Klasik Abhaz adjika tarifi, yukarıda listelenenler dışında herhangi bir malzeme kullanımını içermez. Tek şey, baharatın raf ömrünü uzatmak için, ona hala makul miktarda tuz eklenmesidir. Bununla birlikte, Abhazya'nın farklı bölgelerindeki ev kadınları, çoğunlukla kişniş, maydanoz ve dereotu olmak üzere Adzhika'ya birçok başka bitki koydu. Ceviz tarifleri de popülerdir. Ancak her durumda, baharat oldukça yoğun ve tereyağlı olacak, domatesleri yok - Rusya'da en sık hazırlanan ev Acıka'nın ana bileşenlerinden biri.
*
Pişirme özellikleri
Orijinal Abhaz adjika'nın tadı ve aromasına aşina olan gurmeler, bu baharatın Rusya'da hazırlanan domatesli tuzlu mezeden önemli ölçüde farklı olduğuna ve organoleptik niteliklerinin benzersiz olduğuna inanıyor. Bu nedenle geleneksel abhaz tarifleri için biraz Acıka yapmaya çalışmakta fayda var . Bu tür baharatlar muhtemelen sıklıkla kullanılacak ve beraberindeki yemekler iştah açacaktır.
Ancak, orijinal Abhaz baharatıyla aynı olan Acıka'yı pişirmek için birkaç kuralı bilmeniz gerekir:
*
Abhaz adjika'nın geleneksel malzemelerinden biri de mavi çemendir.
Bu baharatı alamadıysanız, şerbetçiotu-suneli baharatı ile değiştirilebilir.
Acıka pişirmek için otlar ve baharatlar sadece güvendiğiniz satıcılardan satın alın.
Kokularının ne kadar taze ve canlı olduğunu belirlemek için onları koklamaktan çekinmeyin.
Acıka pişirmeden hemen önce doğrayarak baharatları tohumlarda saklamaya çalışın. Bu durumda, daha fazla lezzet tutacaklar.
Biberlerdeki fazla nemi gidermek için biraz kurutulmaları gerekir.
Abhazya'da bunun için bir fırın kullanılır, çünkü biber ve daha sonra bu biberlerle yapılan Acıka benzersiz dumanlı tütsü kokusu alır.
Modern koşullarda, temiz havada biber ekerek güneş ışığından korumak daha iyidir. Aşırı bir durumda, pişirme işlemini hızlandırmak için biberler fırında kurutulabilir veya kuru bir tavada hafifçe kızartılabilir.
Biberin en çok yanan kısmı tohum ve bölmelerdir.
Biberden çıkarılıp çıkarılmayacağı sorusuna ayrı ayrı karar verilir.
Biber ve sarımsak işlenirken eller yanmaması için eldivenle korunmalıdır.
Geleneksel teknoloji, Acıka'yı oluşturan bileşenlerin bir taşla öğütülmesini içerir. Bu süreç zahmetlidir, ancak en kokulu ürünü elde etmenizi sağlar. Gerçekten de, baharatları öğütürken, Acıka'ya özel bir aroma veren uçucu yağlar öne çıkıyor. Modern koşullarda, birçok kişi malzemeleri öğütmek için bir blender veya kıyma makinesi kullanır. Bu seçenek kabul edilebilir, ancak bu tür Acıka teknolojisinin uygulanmasının bir sonucu olarak geleneksel Abhaz baharatından daha az lezzetlidir. Bu nedenle havan ve havaneli kullanmak daha iyidir. Ayrıca, Acıka'nın büyük miktarlarda yapılması geleneksel değildir.
Acıkaya ne kadar çok tuz koyarsanız o kadar iyi saklanır. Bununla birlikte, kuruyemişler biber veya sarımsaktan çok daha hızlı bozulduğundan, kuruyemişlerle pişirilen baharatlar bir aydan fazla istenmez.
Raf ömrünü artırmak için, Acıka kavanozlarda sterilize edilebilir ve üstüne bitkisel yağ konulabilir, bundan sonra her bir kavanozun hava geçirmez şekilde kapatılması gerekir.
Abhaz adjika'nın klasik tarifine dayanarak, baharatları tek tek ekleyerek veya çıkararak beğeninize göre baharat yapabilirsiniz.
*
Abhaz adjika'nın klasik tarifi
*
Abhaz biberi
sarımsak - 50 gr;
kişniş tohumları - 15 gr;
mavi çemen - tadımlık
iyotsuz kaba kalın tuz - 100 gr.
*
Pişirme metodu:
*
Biberleri yıkayın, kurutun ve fırın tepsisine birbirinden az mesafede yerleştirin.
Bir bez veya kağıtla örtün (gazete de kullanabilirsiniz), ılık, ancak havalandırılmış ve doğrudan güneş ışığından korunan bir yere koyun. Biberleri üç gün kurumaya bırakın. Bundan sonra, tekrar yıkayın ve iyice kurulayın.
Sarımsakların kabuklarını soyun. Her karanfil birkaç parçaya bölün.
Biberler, istenirse, onlardan tohumları çıkarın. Parçalara ayırın.
Tüm malzemeleri karıştırın ve küçük parçalar halinde bir havanda öğütün.
Tüm parçaları birbirine bağlayın.
Kavanozları sterilize edin ve baharatları hazır hale getirin.
Acıka'yı uzun süre saklamayı düşünmüyorsanız ve bir hafta boyunca yemeye hazırsanız, tuz miktarı önemli ölçüde azaltılabilir.
Gerçek Abhaz adjika'nın çok tuzlu olduğunu unutmayın. Diğer yemekleri hazırlamak için baharat olarak kullanırken bu dikkate alınmalıdır.
*
Cevizli Abjaz Acıka
*
acı biber - 0,5 kg;
yeşil kişniş - 0,2 kg;
maydanoz - 0,2 kg;
kişniş tohumları - 30 gr;
sarımsak - 100 gr;
ceviz - 100 gr;
tuz - 20 gr.
*
Pişirme metodu:
*
Somunları filmlerden soyun, yağsız kuru bir tavada birkaç dakika kızartın, havanda öğütün.
Biberleri yıkayın, bezle kurulayın ve minimum sıcaklıkta 2 saat fırında kurutun.
Yeşillikleri yıkayıp kurulayın.
Kişniş tohumlarını tuzla ezin.
Yeşillikleri, sarımsakları ve biberleri bir kıyma makinesinden üç kez çevirin.
İlk kez çevirdikten sonra kişniş tohumu ve ceviz ile karıştırın.
Baharatları sterilize edilmiş kavanozlara yerleştirin ve buzdolabına koyun.
Acıka'yı bir haftadan fazla fındıkla ve cevizli olarak saklamayı planlıyorsanız, baharattaki tuz miktarının 4-5 kat arttırılması gerekecektir.
*
Dolmalık biberli az acı- tatlı Acıka
*
yeşil baharatlı biber - 0,5 kg;
tatlı biber (yeşil) - 0,5 kg;
sarımsak - 1 kafa;
öğütülmüş kişniş - 20 gr;
suneli şerbetçiotu - 40 gr;
taze fesleğen - 0,4 kg;
taze maydanoz - 0,4 kg;
taze dereotu - 0,4 kg;
taze kişniş - 0,4 kg;
öğütülmüş safran - 30 gr;
su - 0,2 l;
tatmak için tuz.
*
Pişirme metodu:
*
Tohumları yıkayın ve soyun.
Safranı kaynar su ile demleyin, yarım saat bekletin.
Her iki biber türünü de ezme taşından veya kıyma makinesinden geçirin.
Sarımsak ve baharatlı otları da kurutulmamış taze otlar ise ile aynı şekildee iyice yıkayın.
Kalan baharatları safran infüzyonuna ekleyin, karıştırın.
Bu karışımı, malzemelerin geri kalanıyla birlikte bir kaba dökün, tadına tuz ekleyin (acıkayı uzun süre saklamayı planlıyorsanız, tuzdan pişman olmamak daha iyidir).
Bir blender ile karıştırın.
Bu tarife göre yapılan Acıka alışılmadık bir renge sahiptir, ancak tadı kesinlikle beğeneceksiniz.
Abhaz adjika - eşsiz bir baharat. Çok hoş kokulu olduğu ve hemen hemen her yemeği lezzetli hale getirebildiği ortaya çıktı. Bununla birlikte, bu baharatın yandığını, çocuklarda, yaşlılarda ve gastrointestinal sistem hastalıklarını keşfedenlerde kontrendike olduğunu hatırlamanız gerekir.
Her zaman kanıtlanmış tarifime göre pişirdim, Rusya'nın güneyinde dinlenirken, acı biberden baharatlı kişniş ve taptığım yeşil fesleğen ile gerçek Abhaz adjika'yı denedim.
Sochi bana Abhaz Acıka'yı doğru şekilde pişirmeyi öğretti.
Gerçek Acıka,baharatlı otlar ilave edilerek acı kırmızı biber, sarımsak ve tuz bazında hazırlanır. Genel olarak, her ailenin tarifi diğerlerinden farklıdır.
Bu gibi - bileşenler ve eylemlerin algoritması yaklaşık olarak aynıdır, ancak her birinin kendi ağız tadı ve hazırlama şekli vardır.
Abhaz adjika tarifine dahil değildir. Abhaz adjika için klasik bir tarif için, biber önce güneşte kurutulur ve ardından sarımsak ve baharatlarla öğütülür.
Adzhika Abhaz tarifi
Acıka için Malzemeler:
acı biber - 1 kg
sarımsak - 700-800 gr
kişniş - 1 demet
dereotu - 1 demet
maydanoz - 1 demet
yeşil fesleğen - 1 demet
tuz - 2 yemek kaşığı.
Abhaz klasiklerinden Acıka için tuz, sıradan ezme taşı kullanılır.
Taze fesleğen, kişniş ve diğer yeşilliklere ek olarak, kuru otlar - fesleğen, kişniş ve tohumları, şerbetçiotu-baharatı, dereotu tohumları ve diğerleri ekleyebilirsiniz.
Aynı zamanda, bu şekilde hazırlanmış Abhaz adjika'sının tadı tamamen farklı olacaktır.
Kokulu bitkilerin tohumlarını kullanmaya karar verirseniz, onları önce bir havanda öğütmek daha iyidir - böylece aromalarını daha da ortaya çıkarırlar.
Daha hafif bir tat için tatlı dolmalık biber ekleyebilirsiniz ama bu geleneksel Acıka tarifi olmayacak .
Ama bir varyasyon olarak, oldukça fazla!
Cildinizin yanmasını önlemek için mutlaka lastik eldiven kullanın!
Acıka Abhaz klasiği
Abhaz adjika'nın nasıl pişirileceğine dair ayrıntılı talimatlar.
Biberi yıkayıp kurulayın. Sapları kesin ve acı seviyorsanız tohumlarını çıkarmadan küçük parçalar halinde kesin.
Sarımsakları soyun.
Yeşilleri yıkayıp kurulayın.
Biber tohumlarıyla Acıka birlikte daha keskin ve biraz daha kalın çıkıyor. Tohumlar olmadan sos biraz daha az acı olur.
şerbetçiotu suneli bir baharat karışımıdır.
içeriğinde
çemen, kişniş ve fesleğen, defne yaprağı ve dereotu, nane ve kereviz, maydanoz ve mercanköşk. Kırmızı biber ve safran,bu baharatın kısaltılmış hal