#17 İNCİ DERS#
*
4. Rengi Ne? СЫТ - - - -- ФЭР?
Sorunun hangi şahıs zamiri ile ilgiliyse onu gösteren sözcük СЫТ dan sonra ilgili ekte ФЭР'in önüne gelir. Örneğin 1. tekil şahıs 'ben' için СЫТ СЭ СИФЭР?(Benim rengim ne?) şeklinde olur. СЫТ sözcüğü cümlenin sonuna da konabilir.
[ltr]
*
*
*[/ltr]
*
ФЭХЭР Renkler
Cümle içinde Kullanımı
Olumlu Düz Cümle Renk (her türlü sözcük için geçerli) sözcüğünün sonuna 'Щ' harfini eklediğimizde olumlu bir düz cümle oluşturmuş oluruz. ПЛЪЫЖЬЩ Kırmızıdır. MЫР ПЛЪЫЖЬЩ. Bu kırmızıdır. |
Olumsuz Düz Cümle Renk (her türlü sözcük için geçerli) sözcüğünün sonuna ' КЪЫМ' ekini getirdiğimizde cümle olumsuz olur. ПЛЪЫЖЬКЪЫМ. Kırmızı değildir. МЫР ПЛЪЫЖЬКЪЫМ. Bu Kırmızı değildir. |
Soru Cümleleri 1.Evet veya Hayır Cevaplı Soru Sıfat veya isim sözcüğünü vurgusunda değişiklik yapılarak hiç bir takı almadan tek başına kullanılır ГЪУЭЖЬ? Sarı mı? |
2. Değilmi? Evet veya hayır şeklinde cevap gerektiren soru türüdür, Sıfat veya isim sözcüğünün sonuna olumsuzluk eki КЪЫМ dan türetilmiş КЪАeki gelir. ГЪУЭЖЬКЪА? Sarı değil mi? |
3.Öyle Değilmi? Evet veya hayır cevabı verilmesi gereken soru şeklidir, Düz cümleden sonra öyle değilmi АРАКЪЭ soru sözcüğü kullanılır ГЪУЭЖЬЩ. АРАКЪА? Sarıdır. Öyle değilmi? |
4. Rengi Ne? СЫТ - - - -- ФЭР?
Sorunun hangi şahıs zamiri ile ilgiliyse onu gösteren sözcük СЫТ dan sonra ilgili ekte ФЭР'in önüne gelir. Örneğin 1. tekil şahıs 'ben' için СЫТ СЭ СИФЭР?(Benim rengim ne?) şeklinde olur. СЫТ sözcüğü cümlenin sonuna da konabilir.
5. Ne Renk? СТЫФЭ ?
Daha çok 3. şahıslarda kullanılır. Bütün şahıslar için kullanımı: СЭ СЫ СЫТЫФЭ? УЭ У СЫТЫФЭ? АР СЫТЫФЭ? ДЭ ДЫ СЫТЫФЭ? ФЭ ФЫ СЫТЫФЭ? АХЭР СЫТЫФЭ? |
ЩАПХЪЭ УЭРШЭР
*
*
*[/ltr]